zelf doen - EFFECTO BEWINDVOERING ARNHEM Telefoon 06 8169 0148

Ga naar de inhoud
Zelf doen

Staat u onder beschermingsbewind, dan bent en blijft u verantwoordelijk voor uw eigen handelen. En dat is maar goed ook, want het is per slot van rekening uw leven.Ieder heeft zijn eigen verhaal en begint vanaf zijn eigen startpunt aan het proces om toe te werken naar financiële zelfredzaamheid. Wij ondersteunen u hierbij. Om dit tot een succes te maken is uw inbreng erg belangrijk. De financiële storm waait namelijk niet vanzelf over.

Zorg zelf voor rust en financieel evenwicht
Maar hoe krijgt u rust en financieel evenwicht? Hieronder een paar tips die helpen om uw inkomsten en uitgaven weer in balans te krijgen
.
  1. Vraag uzelf af, wanneer u iets wilt kopen, of het werkelijk noodzakelijk is. Is het dat niet, laat het dan liggen. Is het dat wel, vraag uzelf dan af of er goedkopere alternatieven zijn. Lees bijvoorbeeld een dag-week of maandblad bij de bibliotheek of leen die van een bekende. Neem een goedkoop telefoonabonnement in plaats van een dure, koop geen kant-en-klare maaltijden, maar kook zelf.
  2. Houd een huishoudboekje bij en schrijf daarin precies welk bedrag u hebt uitgegeven, waaraan en wanneer.
  3. Maak een boodschappenlijstje. Houd daarbij rekening met aanbiedingen van producten die u echt nodig hebt. Laat u niet verleiden om ook andere producten te kopen. Ga boodschappen doen met een volle maag en neem een boodschappenmandje in plaats van een karretje.
  4. Wees eerlijk. Vraagt iemand u mee voor een vakantie of ander uitje? Zeg gewoon dat u daar nu geen geld voor hebt. En verzin samen een leuk goedkoper alternatief.
  5. Leen geen geld meer! U moet u kunnen redden van het leefgeld. Indien er genoeg reserve op de beheerdersrekening staat voor noodzakelijke aankopen, dan kan dit gebruikt worden. Zo niet, dan kunt u het ook niet uitgeven.
  6. De schaamte voorbij. U bent niet de enige met financiële zorgen. Vaak spelen ook andere zorgen of ongemakken mee. Praat hierover met iemand die u vertrouwt. Dan staat u niet langer alleen.
  7. Probeer meer inkomen te creëren door bijvoorbeeld werk te vinden, of meer uren te werken. Hebt u een uitkering en (tijdelijk) werk gevonden? Geef dit dan meteen door aan de instantie waar u de uitkering van krijgt (gemeente, SVB, UWV). Het niet, of niet tijdig, doorgeven wordt gezien als fraude en leidt tot boetes en terugvordering. Uitkeringsinstanties hebben zicht op inkomsten waarover verzekeringspremies worden betaald. Dus ook een uurtje werk voor een uitzendbureau komt automatisch in beeld. Wees hier alert op en meld dit meteen.
  8. Google eens op internet onder ‘zuinig leven’ en vind nog veel meer tips.
Terug naar de inhoud